Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

Επιστολή για την Κατάργηση της παράνομης εμπορίας ζώων στο Σχιστό

Με την παρούσα καταγγελία – διαμαρτυρία εκφράζουμε την αγανάκτησή και την οργή μας στην παράνομη παγίδευση και εμπορία και στις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσής των άγριων ζώων και πτηνών όπως αυτή ειναι έκδηλη στο γνωστό πια «παζάρι» του Σχιστού κάθε Κυριακή.

Καλούμε τους αναγνώστες αυτού του κειμένου να υπογράψουν αφήνοντας το ονοματεπώνυμο, την πόλη τους και το επάγγελμά τους υπό την μορφή σχολίων, εκφράζοντας έτσι την αντίθεση τους σε όσα συμβαίνουν κάθε Κυριακή στο Σχιστό.

Μια πρωτόγονη εικόνα που παραπέμπει σε άλλες εποχές, έρχεται στο νου αν επισκεφθεί κανείς το παζάρι του Σχιστού.Ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος με μεσαιωνικές τακτικές αιχμαλωσίας και πώλησης ζώων. Όχι μόνο δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής των ζωντανών, αλλά εξοντώνονται και είδη που ανήκουν στην πολύτιμη πανίδα του τόπου μας.


Αγριοπούλια που έχουν αιχμαλωτιστεί με βάναυσες μεθόδους (όπου κατά την διάρκεια αυτή αρκετά θανατώθηκαν), κουνέλια, κουτάβια, γουρούνια και κάθε είδους ζωντανό έρχεται αντιμέτωπο με τον φόβο και τις ανάλογες καιρικές συνθήκες κάθε Κυριακή προκειμένου να πουληθεί σε κάποιον ενδιαφερόμενο αγοραστή.


Είναι πασιφανές ότι εδώ παραβιάζονται μια σειρά από Διεθνεις Συνθηκες και Διαταξεις Εθνικων Νομων περί προστασίας των ζώων και εμπορίας της άγριας πανίδας. Ωστόσο όλοι κλείνουν τα μάτια.Το θέαμα είναι το λιγότερο ντροπιαστικό.Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού ΟΙΚΟ της Καθημερινής της 09-07-2007:

«Τοίχους» ολόκληρους δημιουργούν τα κλουβιά με τις καρδερίνες, τους σπίνους, τους φλώρους και τους κότσυφες. Τα υποτυπώδη στέγαστρα ελάχιστα προφυλάσσουν τα πουλιά από τη ζέστη. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί ότι, σε αυτό εδώ το σημείο, μέρα μεσημέρι και μπροστά στα μάτια πλήθους κόσμου (αλλά, όπως φαίνεται, μακριά από το βεληνεκές των αρμοδίων υπηρεσιών), παραβιάζεται μια σειρά από διατάξεις των νόμων περί προστασίας των ζώων, αλλά και περί εμπορίας της άγριας ζωής.
Μπορεί ειδικά σε ορισμένες περιοχές (ακόμα και της Αθήνας) η εικόνα κλουβιών με κάποιο ωδικό πτηνό στα μπαλκόνια να είναι αρκετά οικεία, γεγονός είναι όμως ότι αυτό επιτρέπεται μόνο εάν τα πουλιά αυτά έχουν γεννηθεί και αναπαραχθεί στην αιχμαλωσία (τα αναγνωρίζουμε από το ειδικό δαχτυλίδι που έχουν). Σύμφωνα με τον ν. 1338 του 1983 απαγορεύεται ρητώς η σύλληψη, η διατήρηση σε αιχμαλωσία, η κατοχή, η μεταφορά και η αγοραπωλησία κάθε είδους ζωντανού πτερωτού θηράματος, συμπεριλαμβανομένων και των ωδικών πτηνών.
Τα πτηνά στο παζάρι του Σχιστού προφανώς δεν προέρχονται από ειδικούς εκτροφείς. Εκεί φθάνουν πουλιά απ' όλη την Ελλάδα που έχουν αιχμαλωτιστεί παράνομα. Ο συνολικός αριθμός αυτών που παγιδεύονται με διάφορους τρόπους με σκοπό την εμπορία στη χώρα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 9 εκατομμύρια. Δεν είναι τυχαίο ότι το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής ακολουθεί σε τζίρο το εμπόριο όπλων.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Περισσότερο διαδεδομένα είναι τα ξόβεργα που κατασκευάζονται από τον φυτό ιξός - τα πουλιά πάνε να καθίσουν και κολλάνε πάνω τους. Αλλοι τα αιχμαλωτίζουν με την «Αρα» ένα είδος διχτύου που στήνεται στα καρτέρια (περάσματα), μέσα στο οποίο τοποθετείται είτε τροφή είτε νερό είτε.... δεμένες καρδερίνες που λειτουργούν ως «κράχτες».»



Με την παρούσα επιστολή:



  • Ζητούμε να δοθεί τέλος σε αυτήν την άθλια εμπορευματοποίηση της άγριας ζωής που δεν λογαριάζει κανέναν νόμο περί προστασίας των ζώων.

  • Καλούμε την πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των αβοήθητων όντων που βασανιζονται στο βωμο του κερδους και να κινηθεί ενάντια ολων εκείνων που παρανόμως δραστηριοποιούνται.

  • Ζητούμε να πραγματοποιηθεί συντονισμένη επιχείρηση κατάσχεσης και απελευθέρωσης των άγριων πουλιών και να ληφθούν όλα τα μέτρα για την εξαλειψη του φαινομενου στο μελλον.

  • Καλουμε ολους τους πολιτες να αναλογιστούν και να σκεφτούν πως η παρουσια και η συμμετοχη τους στους συγκεκριμενους χωρους οχι μονο ενισχυει την παρανομη δραστηριοτητα που μεταφραζεται σε κακοποιηση και θανατωση των αγριων ζωων, σε συμβολη στην απειλη εξαφανισης ορισμενων ειδων και στην φοροδιαφυγη ορισμενων αλλα και τους καθιστουν ηθικα και πρακτικα συνενοχους καθως γινονται αποδεκτες προιοντων εγκληματος συμφωνα με την εννομη ταξη.
  • Ας έχουμε πάντα υπ'όψιν ότι η προμηθεια ενός ζώου απο νομιμα και αναγνωρισμενα εκτροφεια ή καταστήματα που πληρούν τις προυποθεσεις που ορίζει ο νόμος ειναι η καλύτερη αντιμετώπιση.Απο τη στιγμη που νιωθουμε την αναγκη φροντιδας ενος ζωου στον οικειο χωρο μας ας το κανουμε με τον σωστο και νομιμο τροπο.


Με την πεποίθηση ότι ο σεβασμός και η προστασία της άγριας ζωής είναι κομμάτι του πολιτισμού και της παιδείας μας,
ας υπερασπισουμε το δικαιωμα της προστασίας και διατήρησης της άγριας ζωής στο φυσικό της βιότοπο, ενάντια σε οποιαδήποτε ανθρώπινη συμπεριφορά εκμετάλλευσης για να να μην διαψευσουμε ακομα μια φορα τον τιτλο του "πολιτισμενου" που διεκδικουμε για τους εαυτους μας.

Βοηθείστε μας να συλλέξουμε υπογραφές για να σταματήσει αυτή η παρωδία.

Οι υπογραφές υποβάλλονται υπό μορφή σχολίων (ΣΧΟΛΙΑ) στο ΤΕΛΟΣ του κειμένου.

(σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε δυσκολίες με την προσθήκη σχολίων, μπορείτε να μας τα στείλετε την υπογραφή σας στο mail: prostasiazwwn@gmail.com)

868 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   801 – 868 από 868
Γκουγκουλια Μαργαρίτα είπε...

Αυτά δεν μπορούνε, εμείς όμως μπορούμε και πρέπει να παλέψουμε για τα δικαιώματά τους...αθώες ψυχούλες είναι που δεν ήρθαν στον κόσμο αυτό για να βλάψουν κανέναν ούτε για να βγάζουμε εμείς τα βίτσια μας επάνω τους...αγάπη μόνο ζητάνε και αν είμαστε ανύμποροι να τους την προσφέρουμε, τουλάχιστον ας μην είμαστε επικίνδυνοι...
Θεσσαλονίκη Φοιτήτρια

Ανώνυμος είπε...

Χάρη Νίκη,Χάρη Αγγελική, Χάρης Νικόλαος, Αθήνα

Ανώνυμος είπε...

nikos fight bosses

maria είπε...

ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΘΑΤΗ,ΑΘΗΝΑ,ΑΣΦ.ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ

tasos είπε...

ΜΠΟΜΠΟΝΗΣ ΤΑΣΟΣ ΤΙΜΟΘΕΟΥ 8 ΑΘΗΝΑ

Ανώνυμος είπε...

Δρεπανιώτης Νίκος, Καλλιθέα, Ιδιωτικός υπάλληλος

Unknown είπε...

Αντιγόνη Λαβδάκη, φοιτήτρια, Αθήνα

είχα την τύχη και τη χαρά να απελευθερώσω μια καρδερίνα. ο τρόπος που πέταξε όταν άνοιξε το κλουβί μου απαγορεύει να δείχνω επιείκια στους "πουλοπιάστες"

Ανώνυμος είπε...

υπολογίστε παρακαλώ και τη δική μου στις υπογραφές σας.
τα στοιχεία μου είναι:
ΝΙΝΕΤΤΑ ΚΑΛΟΔΟΥΚΑ, ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ninetta3170@yahoo.gr
ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Αναστασια Τσιρου, Αισθητικος, Περιστερι

Ανώνυμος είπε...

EΙΣΤΕ ΤΡΕΛΛΟΙ ΓΙΑ ΔΕΣΙΜΟ.
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ (ΤΡΕΛΛΑΘΉΚΑΜΕ Σ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΏΡΑ ΕΝΤΕΛΩΣ) ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΜΑΤΟ ΝΑ ΘΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ.
ΑΦΗΣΤΕ ΡΕ ΚΟΘΩΝΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΜΑΤΟ ....

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΟΓΡΑΦΗ=ΑΠΑΘΕΙΑ!!

Ανώνυμος είπε...

Στην Ελλάδα δυστυχώς ο καθένας κάνει ότι του κατέβει ανενόχλητα...

Πένυ Λέβεντου, Αθήνα

Ανώνυμος είπε...

Τσαγκαραάκη Αθανασία, Καβάλα, Εκπαιδευτικός

Ανώνυμος είπε...

Κυριαννάκης Χρήστος, Καβάλα

Ανώνυμος είπε...

Ναλμπάντη Όλγα, Αθήνα, Εκπαίδευτρια σκύλων

Ανώνυμος είπε...

χρυσανθη μουλα ζωγραφος Αθηνα chryssantie@yahoo.gr

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΚΙ ΕΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΚΥΡΙΑΚΟΓΓΟΝΑ ΑΓΓΕΛΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ανώνυμος είπε...

Dionysia-athina

Unknown είπε...

καιρός είναι να σταματήσει αυτό το μαρτύριο. δεν είμαστε υποανάπτυκτοι ..Θέλω να πιστεύω!

Λύκαινα είπε...

ΑΝΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Marilou είπε...

Maria Athina

Eleni Kokkou είπε...

Eleni Kokkou, Voula
Einai dropi...prepei na stamatisei kathe idous tetia drastiriotia pou exei sxesi me zwa...

Ανώνυμος είπε...

Oχι απλά πρέπει να σταματήσει κάθε είδους εκμετάλλευση των ζώων, αλλά να χαρακτηριστεί και εγκληματική ενέργεια σε βάρος ανυπεράσπιστων πλασμάτων!!! ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ ΡΕΝΑ Θεσσαλονίκη

Ανώνυμος είπε...

Κατερίνα Γιουβαντζίκογλου,Ξάνθη

Ανώνυμος είπε...

Νασιοπουλου Εβίνα , Ιδ. Υπάλληλος , Θεσσαλονίκη ... Α Ι Σ Χ Ο Σ !!!!

Ανώνυμος είπε...

Κουλα Ξενου,Καβαλα,ιδιωτικη υπαλληλος

Ανώνυμος είπε...

Katerina Sotiropoulou, Cyprus.

Ανώνυμος είπε...

Ανθούλα Ζαρμακούπη, Πειραιάς

Ανώνυμος είπε...

Έφη Κώστογλου,Ορεστιάδα

Ανώνυμος είπε...

Μανωλοπουλου βασιλικη,φλωρινα.φοιτητρια

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΡΕΝΤΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΝΤΡΟΠΗ ΠΙΑ ..... ΠΟΣΟ ΠΙΣΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ? ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΙΩΝΑ ΖΟΥΜΕ ??
ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΤΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ "ΑΝΘΡΩΠΟΙ".........

Ανώνυμος είπε...

chalkiadaki katerina athens

Unknown είπε...

Δεν λυπάμαι κανένα άνθρωπο και για κανένα λόγο. Ο άνθρωπος γεννήθηκε με μυαλό ενώ το ζώο όχι. Εντούτοις το ζώο φέρεται καλύτερα και απέναντι στον άνθρωπο και απέναντι στη φύση
Μάϊρα Δαγκλή, Ε. Αμύνης 48, Αθήνα

Unknown είπε...

Τζίνα Καντέλη, Νέο Ηράκλειο Αττικής

Ανώνυμος είπε...

Φλωρή Μαρία, Αθήνα, Περιστέρι

Unknown είπε...

Μανταδάκη Αικατερίνη, Αθήνα

Ανώνυμος είπε...

Κωστας Χηρας,Σερρες

ioanna είπε...

Μεσαιωνικες καταστασεις ακομα και στο 2010 στην χωρα που υποτιθεται οτι γεννησε τον πολιτισμο...

ΙΩΑΝΝΑ ΥΦΑΝΤΙΔΟΥ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΕΡΑΙΑΣ 15 56626
iifantid@hotmail.com

Ανώνυμος είπε...

Τσιφτσάκη Ε. ,φοιτήτρια, Αθήνα

Ανώνυμος είπε...

Στανλεϋ Φλωρα, Ναξος, Φοιτητρια

Ανώνυμος είπε...

Λένε...πως ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα!!!!!! Δυστυχώς λοιπόν αυτή είναι η Ελλάδα! ΑΙΣΧΟΣ & ΝΤΡΟΠΗ ΠΙΑ!!!

Μαργαρίτα Τόγια, Φλώρινα, Λογίστρια

Ανώνυμος είπε...

stelios panayi, kipros

Ανώνυμος είπε...

ηθικη κ σεβασμος προς ολα τα πλασματα της γης.αλλα ποιος να μας το μαθει.η πολιτεια το σχολειο ποιος/

Ανώνυμος είπε...

Xara Irodotou, Kipros, foititria

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΡΙΑ ΧΩΡΑΤΤΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Ανώνυμος είπε...

ayto pou ginetai einai aisxos...prepei na stamathsei ayto pou ginetai sto sxisto...eleos.....ti ftenai ta kahmena ta zwa k ta taleporoun etsi??????

Ανώνυμος είπε...

as stamathsei ayto epitelous pou ginetai sto sxisto....eleos....den ta lypaste ta kaimena ta zwa??th sas ftenai??

Ανώνυμος είπε...

den ntrepeste na kanete ayta ta pragmata sths athwwes psyxes...prepei na stamathsei eyto epitelous pou ginetai einai apanthrwpo....eleos............

Ανώνυμος είπε...

den ntrepeste katholou ayta pou kanete sta kakomoira ta zwa?ths ftenai?pou sas exoun peiraxei k ta peirazetai kat`aytwn ton tropo...eleos...prepei na stamathsei to shntomotero dynato.....

niva2gr είπε...

Μαρίνη Μαρία, Λιβαδειά, άνεργη

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ,ΙΔ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ,ΑΘΗΝΑ

Ανώνυμος είπε...

ζωη καραπιπερη , αθηνα

Unknown είπε...

Αντζελα Ιωαννιδου, Κορινθος

depy είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
depy είπε...

Δέσποινα Σωτηρλάρη, Γιώργος Σωτηρλάρης, Χαλκίδα ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

μηπως ολους αυτους τους κυριους τους αναγκασει κανεις να ζησουν λιγη ωρα κατω απο τις συνθηκες που εχουν τα ζωα.

pinelopi είπε...

ENWMENOI GIA TN PROSTASIA OLWN TWN ZWWN K OXI MONO TWN KATA T'ALLA AKSIAGAPHTWN KATOIKIDIWN MAS!

Ανώνυμος είπε...

Φωτεινή Μπιθούλκα, Πάτρα

Ανώνυμος είπε...

Έχω παρατηρήσει αυτό το αποτρόπαιο θέαμα κι οι συνθήκες για αυτά τα ζώα είναι άθλιες! Τα πουλούν άνθρωποι πολύ χαμηλού κοινωνικού επιπέδου, μηδαμινής μορφώσεως και πολλοί από αυτούς είναι αλλοδαποί (ίσως και παράνομοι). Αν δεν είναι ικανοί και δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να εξασφαλίσουν κατάλληλες συνθήκες για τα ζώα αυτά, αν δεν είναι νόμιμη η πώλησή τους, που δεν είναι φυσικά, τότε ας στραφούν σε εμπόριο διαφόρων προιόντων κι ας σταματήσουν αυτό το έγκλημα!

Νίκη Τριάντου φοιτήτρια Δασοπονίας Αθήνα

Ανώνυμος είπε...

Θανάσης Αγγελίδης Ορεστιαδα

Σταματήστε αυτό το εμπόριο!

Ανώνυμος είπε...

γιωργος παυλιδης μαθητης λυκειου

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΡΓΟΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ?ΕΓΩ ΠΟΥΛΑΩ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙΑ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΕΙΜΑΙ 33Χ.ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΜΟΥ ΤΑ ΕΧΩ ΣΕ ΚΑΛΗΤΕΡΟ ΧΩΡΟ ΑΠΟ ΤΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ.ΕΥΧΑΡΕΙΣΤΩ

Ανώνυμος είπε...

Μαριάννα Κατρακάζη
Αθήνα

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΚΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ.ΙΔ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΓΙΑΣ
ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Φλεριανος Ιωάννης ,Αξ.Εμ.Ναυτ.,Αθηνα

Ανώνυμος είπε...

Αυγουστης Γιάννης Αθήνα

Ανώνυμος είπε...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΡΑΝΙΔΗΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   801 – 868 από 868   Νεότερο› Νεότερο»